Het is zover, je bent 18 jaar. Eindelijk. Vrij om te gaan en staan waar je wilt. Want nu je 18 jaar bent (en voor de wet volwassen), heb je de bijbaantjes voor het uitkiezen. Dat komt goed uit, want het leven als een 18-jarige is een stuk duurder dan toen je nog ‘een kind’ was. Dus een bijbaantje kun je vast gebruiken.

Welk werk mag je doen als je 18 jaar bent?

Je kunt het zo gek niet bedenken. In principe mag je alles doen wat je al kon doen toen je jonger was. Werken in een winkel, een bijbaantje in de horeca of op straat mensen aanspreken als promotor. Een bijbaantje als koerier of pakketbezorger kan ook. Als je een rijbewijs hebt natuurlijk. Maar je mag nu bijvoorbeeld ook werken met gevaarlijke stoffen of met lasers en radarinstallaties. Een bijbaantje in een fabriek met zwaar werk mocht je eerst doen onder supervisie. Nu je 18 jaar bent kun je dus zelfstandig werken.

Hoeveel mag je werken en wat ga je verdienen?

Als je 18 jaar bent, begin je vaak nog steeds met het minimumloon. Hoeveel dat precies is kun je met deze rekenhulp uitrekenen. Maar ook ervaring speelt mee. Dus als jij ergens al een bijbaantje hebt gehad als afwasser en je nu ook in een keuken wilt bijverdienen, dan kan het zomaar zijn dat je meer verdient. Ook goed om te weten: als je met 18 jaar een bijbaantje hebt, mag je op een dag zoveel uur werken als jij wil. En je mag ook overwerken en ‘s nachts werken.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Je wilt werk dat bij je past, dat jouw school of studie niet in de weg staat en waar je niet te ver voor hoeft te reizen. En laten we eerlijk zijn, je wilt ook niet te lang bezig zijn met zoeken. Je hebt meer te doen. Om het bijbaantje te vinden dat bij jou past, kan het daarom handig zijn om te beginnen bij ScholierenWerk. Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe interessante bijbaantjes en altijd binnen 1 muisklik kunnen solliciteren? Schrijf je in bij ScholierenWerk. Veel succes!

Inschrijven