Eindelijk, je bent 16 jaar. Dat werd tijd. De wereld ligt aan je voeten. Maar zonder geld is die wereld een stuk minder leuk. Een bijbaantje is dan een goede uitkomst. Je kunt lekker bijverdienen en werkervaring opdoen. Hadden we geld verdienen al genoemd?

Welk werk mag je doen als je 16 jaar bent?

Als 16-jarige kun je een bijbaantje nemen in een supermarkt, in de horeca, folders of avondkranten lopen of fietskoerier worden. Alles wat je ook al kon doen toen je jonger was. Je kunt dus vakkenvullen in een supermarkt, maar nu je 16 jaar bent mag je ook achter de kassa werken of fietskoerier zijn. Liever een bijbaantje in de horeca? Kan ook. Als afwasser, keukenhulp of in de bediening. Of bij een fastfoodketen. Een prima bijbaantje voor een 16-jarige. Wie weet kun je binnen een paar jaar doorgroeien tot teamleider. Heb je ook alvast je bijbaantje voor tijdens je studie te pakken.

Wat zijn de regels voor werken als je 16 jaar bent?

Als 16-jarige mag je niet een bijbaantje hebben als je daarvoor met gevaarlijke stoffen, virussen of bacteriën gaat werken. Of in een lawaaiige omgeving, zoals een bouwplaats. Ook met lasers en radarinstallaties (hoe vet dat ook is) mag je nog niet in aanraking komen. Als 16-jarige mag je al wel wat zwaarder werk doen. Met en tussen machines, bijvoorbeeld. Wel met een baas erbij, maar toch. Je mag vuurwerk verkopen en werken met wilde dieren, als dat jouw ding is. Ook een bijbaantje in een fabriek zou nu kunnen en als je graag op het land werkt, mag je al op een trekker rijden. Als je daar natuurlijk een rijbewijs voor hebt.

Hoeveel mag je werken en wat ga je verdienen?

Ook al ben je 16 jaar, school gaat nog steeds voor. Bij jouw bijbaantje moeten ze daar rekening mee houden bij de werktijden. Dat betekent bijvoorbeeld dat je op een schooldag maximaal 2 uur kunt werken. Maar tijdens de vakantie mag je 45 uur werken. Dus dat is flink cashen. Wil je weten hoeveel precies? Je kunt zelf je minimumloon uitrekenen met deze online rekenhulp.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Een bijbaantje die jou leuk lijkt, moet maar net in de buurt zijn. Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe interessante bijbaantjes en altijd binnen 1 muisklik kunnen solliciteren? Schrijf dan je in bij ScholierenWerk. Veel succes!

Inschrijven