Je bent 17 jaar. Misschien ga je binnenkort wel studeren of ben je al met een vervolgopleiding bezig. Hoe dan ook. Je hebt geld nodig. En dan is een bijbaantje een stap in de goede richting.

Welk werk mag je doen als je 17 jaar bent?

Als 17-jarige heb je best veel opties. Je kunt een bijbaantje nemen als fietskoerier of in de horeca als keukenhulp of afwasser. Of misschien in de bediening werken of achter de bar staan. Goede bijbaantjes met flexibele werktijden. Je kunt ook in een winkel of supermarkt werken. Als kassamedewerker, vakkenvuller of winkelhulp. Doe je het goed, dan kun je misschien als 17-jarige snel doorgroeien tot teamleider.

Wat je wel en niet mag als je 17 jaar bent

Je mag met machines werken. Onder toezicht natuurlijk, maar je mag aan de knoppen zitten. En wil je in de zomervakantie graag op het land werken? Dan kun je op de trekker rondrijden, als je daar een rijbewijs voor hebt. Wat je niet mag doen als je 17 jaar bent, is werken met gevaarlijke stoffen of werken in een lawaaierige omgeving.

Hoeveel mag je werken en wat ga je verdienen?

Niet alle bazen weten hoe het zit met de werktijden en pauzes op jouw leeftijd. Werken in de nacht of overwerken is verboden. Weet je trouwens dat jij met 17 jaar recht hebt op extra rusttijden? En dat je per dienst hooguit 9 uur mag werken? Er zijn ook duidelijke regels als het gaat om werken op schooldagen (maximaal twee uur), in weekenden en in vakanties. Benieuwd wat een bijbaantje je oplevert als je 17 jaar bent? Deze rekenhulp helpt uit te rekenen wat je minimaal verdient met een bijbaan.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Het moet niet te ver van huis zijn natuurlijk. Je hebt het al druk zat. Welke baantjes waar voor het oprapen liggen, check je op ScholierenWerk. Wil jij op de hoogte gehouden worden van nieuwe interessante bijbaantjes en altijd binnen 1 muisklik kunnen solliciteren? Schrijf je dan in bij ScholierenWerk. We hebben veel leuke bijbaantjes voor als je 17 jaar bent. Veel succes!

Inschrijven