Je bent 15 jaar en wilt geld verdienen. En dat kan, met een bijbaantje. Daar heb je vast zelf ook al aan gedacht, maar het is altijd handig om precies te weten welk werk je mag doen als je 15 jaar bent. Hoeveel uur per week je mag werken en hoeveel een bijbaantje je oplevert als 15-jarige. Die antwoorden lees je hier.

Welk werk mag je doen als je 15 jaar bent?

Als 15-jarige heb je genoeg kansen om lekker bij te verdienen met een bijbaantje na schooltijd, in het weekend en natuurlijk in de vakantie. Het zal je misschien nog verbazen wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je bijvoorbeeld met 15 jaar werken in een supermarkt als vakkenvuller of inpakker. Je mag dan nog niet achter de kassa zitten, maar vakkenvullen is alvast een mooi opstapje voor later.

Hulpkracht in horeca of folders bezorgen

Lijkt je het leuk om te werken in de horeca? Een bijbaantje als hulpkracht in de horeca mag al vanaf 15 jaar. Je kunt helpen in de keuken of in de bediening. Het is wel zo dat je alleen mag werken op plekken waar ze geen alcohol schenken. Gelukkig zijn er daar genoeg van, bijvoorbeeld snackbars, foodtrucks, kantines of restaurants zonder alcoholvergunning.

Heb je een druk rooster en kun je niet elke week een vaste dag vrijmaken om te werken? Dan is een bijbaantje als folder- of krantenbezorger misschien iets voor jou. Vaak kun je bij dit soort bijbaantjes zelf bepalen of je meteen na school of na het avondeten begint. Zolang mensen hun folders of krant maar krijgen. Je kunt als 15-jarige ook de ochtendkrant bezorgen. Maar dan mag je tussen zes uur ‘s avonds en zes uur ‘s ochtends niet werken.

Race jij veel liever door de stad om zo snel mogelijk de lekkerste snacks te bezorgen? Dan is een baan als fietskoerier iets voor jou. Benieuwd hoe een typische dag eruit ziet? Vincent vertelt je alles over zijn bijbaan als fietskoerier.

Hoeveel mag je werken en wat ga je verdienen?

Als 15-jarige mag je op een schooldag maximaal twee uur werken. Dus als jij bijvoorbeeld tot half vier op school zit, kun je daarna van vier tot zes naar je bijbaantje. Heb je een bijbaantje voor de zaterdag, zondag of tijdens de vakantie? Dan mag je per dag acht uur werken. In een vakantieweek mag je als 15-jarige zelfs veertig uur per week werken, dus dat tikt lekker aan. Wat je dan verdient, verschilt per persoon. Je kunt het minimumloon voor een 15-jarige online berekenen, bijvoorbeeld via deze rekenhulp.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Een bijbaantje dat je leuk vindt en wat ook uitkomt qua tijd? De snelste en makkelijkste weg is door je in te schrijven bij ScholierenWerk. Zo blijf jij op de hoogte van nieuwe interessante bijbaantjes en kun je altijd binnen 1 muisklik solliciteren. Veel succes!

Inschrijven