Ben jij 13 jaar oud en zoek je een leuk bijbaantje voor naast school? Goed idee! Nu nog uitzoeken waar je werk kunt vinden en niet onbelangrijk, wat voor werk je mag doen. Zo zijn er een aantal bijbaantjes en klusjes waarmee je een lekker zakcentje verdient.

Welk werk mag je doen als je 13 jaar bent?

Als 13-jarige mag je door regeltjes nog niet alle bijbaantjes doen. Wat wel mag is folders en huis-aan-huisbladen bezorgen. Een bijbaantje dat niet moeilijk is, waarbij je lekker buiten bent en waarmee je goed bijverdient.

Als je 13 jaar bent, mag je ook klusjes doen voor mensen die je kent. Je kunt je ouders helpen als zij bijvoorbeeld een winkel of een boerderij aan huis hebben. Je mag ook helpen op een manege, kinderboerderij of camping. Of ergens helpen met schoonmaken, bij mensen oppassen of de auto wassen.

Wat zijn de regels voor werken als je 13 jaar bent?

Het is wel heel belangrijk dat je geen bijbaantje doet dat te zwaar of te onveilig is voor jouw leeftijd. Als je in een winkel werkt, mag je bijvoorbeeld wel helpen met het vakkenvullen of inpakken van lichte producten, maar je mag nog niet achter de kassa. Let er ook goed op dat je geen dingen tilt die zwaarder zijn dan 10 kilo. Je wil je rug niet al verpesten op je dertiende!

Ook mag je als je 13 jaar bent licht werk doen bij lopende band werk. Maar dan moeten je ouders wel toestemming geven. Blijf dan wel uit de buurt van grote machines. Doe je werk waarbij je veel moet bukken? Vraag altijd of je van tevoren goede tips kunt krijgen om te voorkomen dat je last van je nek of rug krijgt.

Als 13-jarige mag je niet op plaatsen in de horeca werken waar alcohol wordt geschonken. Help je op een boerderij? Dan mag je de kleine dieren voeren of groenten of fruit plukken, maar niet als ze pas met bestrijdingsmiddelen bespoten zijn. Ook is het gevaarlijk om in de buurt van machines of chemische middelen te werken. Dat mag dus niet.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Wil jij je als 13-jarige voorbereiden op een vast bijbaantje voor als je wat ouder bent? Dan kun je alvast een account aanmaken op ScholierenWerk. Als jij jouw eerste werkervaring al hebt opgedaan door klusjes te doen, ben je goed voorbereid op een bijbaan. Dan weet jij al hoe het is om te werken. Benieuwd welke bijbaantjes je dan kunt gaan doen? Schrijf je dan in bij ScholierenWerk.

Inschrijven