Heb je niet genoeg aan je wekelijkse zakgeld? Dan is een bijbaantje een goed idee. Maar als je 12 jaar bent, mag je volgens de wet nog niet werken. En dat maakt het lastig om geld te verdienen. Gelukkig zijn er voor jou als 12-jarige andere manieren om aan je geld te komen.

Welk werk mag je doen als je 12 jaar bent?

Een bijbaantje zit er voor jou niet in als je 12 jaar bent. Maar je kunt wel klusjes doen. Vraag eens rond bij je familie of bij jou in de buurt. Je kunt bijvoorbeeld de hond van de buren uitlaten en daar een euro per keer voor vragen. Het is misschien niet veel, maar als je dat een paar keer per week doet, heb je al snel vijf euro verdiend.

Of klusjes in de tuin. Het is geen officieel bijbaantje, maar als jij bij de buurman het gras maait of de planten water geeft. En dat kun je op elke leeftijd doen, dus ook als je 12 jaar bent en wilt bijverdienen. Grasmaaien en in de tuin werken zijn vooral klusjes voor in de lente en in de zomer.
Maar ook in de winter kun je als 12-jarige nog lekker bijverdienen. In ieder geval als het heeft gesneeuwd, want dan kun je de stoep vegen en het pad naar de voordeur sneeuwvrij maken. Reken maar dat je oude buurvrouw daar blij mee is. En omdat je zo hard in de kou staat te werken, kun je daar vast een paar euro mee verdienen.

Voorbereiden op een echte bijbaan

Omdat je geen officieel bijbaantje kunt krijgen als je 12 jaar bent, moet je dus een beetje creatief zijn om toch geld te verdienen. Maar als je het goed aanpakt, leer je tijdens je klusjes ook al dingen die je straks voor je eerste bijbaantje goed kunt gebruiken. Zo laat je meteen zien dat je niet van stilzitten houdt en je een harde werker bent. Plus, je onderneemt zelf actie omdat je iets nodig hebt. Daar wordt je eerste echte werkgever vast blij van. Dus, tot je oud genoeg bent voor je eerste bijbaantje, kun jij allerlei klusjes doen.

Inschrijven bij ScholierenWerk

Benieuwd wat voor bijbaantjes je kunt krijgen als je wel oud genoeg bent? Schrijf je alvast in bij ScholierenWerk!

Inschrijven